İran’ı Gezmenin Maliyeti Nedir? Ucuz İran Gezisi (Tavsiyeler)
Yazı İçeriği
Alışkanlıklarınıza ve seyahat tarzınıza bağlı olarak, İran’da seyahat masraflarınız çok yüksek veya çok düşük olabilir. Eğer otostopla gezer ve Couchsurfing kullanırsanız, yolculuk size çok ucuza mal olabilir. Ancak, lüks bir şekilde gezer, beş yıldızlı otellerde kalır ve iç hat uçuşlarını kullanırsanız bu gezi sizin adınıza büyük bir fatura ile sonuçlanabilir.
İran’da Gezmek Ne Kadar Tutar?
İran’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız, her zaman aklınızda tutmanız gereken çok önemli bir husus var. İran, uluslararası bankacılık sisteminin ne yazık ki bir parçası değil. Yani demem o ki; VISA, Mastercard ve Electron kredi kartlarınızı İran’da kullanamayacaksınız: İran’da bulunan ATM’ler uluslararası kredi kartlarını tanımıyor. Alışverişlerde kredi kartınızı kullanamıyorsunuz. Yemek yerken nakit ödeyecek, alışveriş yaparken kasaya nakit para vereceksiniz. O halde, İran’da bulunduğunuz süre boyunca her gün düzenli olarak harcama yapacağınız kadar yanınızda nakit taşımalısınız. Endişelenmeyin! Üzerinizde nakit para taşırken herhangi bir tedirginliğe kapılmayın. İran çok güvenli bir ülke!
Böldüğüm için özür dilerim. İran gezilerimden notlar, fotoğraf ve videolar paylaştığım içerikleri ilk okuyan kişi olmak istemez misiniz? O halde bültene abone olun! İstenmeyen (spam) içerikler göndermiyorum, doğrudan gelen kutunuza en yeni içerikler ve İran gezi ipuçlarını içeren bilgiler gönderiyorum. Teşekkürler!
Instagram – Facebook – YouTube

Tabii yine de, İran gezinizin ne kadar tutacağına dair bir tahminde bulunmamız gerekecek. Hem böylece yola çıkarken ihtiyacınız kadar para getirir ve fazlasını boş yere yanınızda taşımazsınız. O halde aşağıdaki harcama kalemlerine gelin bir göz atalım. İran’da konaklamanın, yeme içmenin ve ulaşımın maliyeti nedir? Tasarruf yöntemleri, bilmeniz gereken küçük ama etkili ipuçları ve daha fazlası için aşağıda verdiğim bilgileri okuyun. İran’da yapacağınız bir gezi için faydası olacak bilgiler…
İran’da Konaklamanın Maliyeti – İran Otelleri ve Hosteller
İran’da kalmak için tipik bir pansiyon arıyorsanız, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ama endişelenmeyin! İran’a özgü kendi pansiyonları mevcut! Ekoturizm Evleri (Eghamatgah-e-Boomgardi) olarak adlandırılan ve İran’ın tüm şehirlerinde son zamanlarda patlayan özel bir konaklama yeri. Süslü ismine rağmen, Ekoturizm Evleri genellikle eski ve geleneksel olarak yenilenmiş ve konaklama yeri olarak yeniden tasarlanan evlerdir. İnanın bana benzersiz bir konaklama deneyimi vaat ediyor. Fiyatlar genellikle kahvaltı dahil olmak üzere gecelik 10 ila 30 USD arasında değişiyor. Kafanız karışmasın. İran’da sırt çantalı gezginlerin kaldığı dorm (paylaşımlı) tipi hostellerde mevcut. Zaten İran’ın turistik şehirlerinde hosteller mevcut. Ancak benim bahsettiğim yerler ise Ekoturizm Evleri. Düşünün ki eviniz var ve bunu yeniden tasarlayıp gezen insanların hizmetine sunuyorsunuz.

İran otelleri ise oldukça pahalı: gecelik 100 dolardan daha az bir dört yıldızlı otel bulamıyorsunuz. Dahası, bu fiyat karşılığında sundukları hizmet, beklediğiniz kadar kaliteli değil ve uluslararası otellerin sundukları hizmetlerden çok çok uzak. Yani siz İran’da gezerken gece konaklamanızı bir Ekoturiz Evi’nde yapmanızı öneririm. Peki, Fatih nedir bu Ekoturizm Evleri diye soracak olursanız: Şiraz’da bulunan Parhami Evi’ni bir incelemenizi tavsiye ederim. Nasıl yerlerdir, ne hizmet sunuyorlar en azından bir bilgi edinmiş olursunuz.

Sıkı bir bütçeyle seyahat ediyorsanız ya da eşsiz bir seyahat deneyimi arıyorsanız hatta ve hatta yerel deneyimleri yaşamak istiyorsanız, Couchsurfing’i denemek isteyebilirsiniz. İran’da bir ev sahibi bulmak çok kolay. Herhangi bir tipik İran ailesinin evinde kaldığınız zaman gerçek İran misafirperverliğini” de gerçek anlamda görür ve yaşarsınız. Bu eminim sizi için eşsiz bir deneyim olacaktır. İran misafirperverliği hakkında yazmış olduğum yazıyı da okumak isteyebilirsiniz.
İran’da Ulaşımın Maliyeti – İran’da Otobüs, Uçak veya Tren İle Seyahat
Bir şehirden diğer bir şehre seyahat etmek için en iyi yol bir otobüse binmek olacaktır. İran’da iki tür otobüs var: Normal otobüsler ve VIP otobüsler. Eğer İran içerisinde uzun mesafelere seyahat edecekseniz, çok rahat yarı yataklı koltuklara sahip olduğundan dolayı VIP otobüsleri kullanmanızı tavsiye ederim. İran’da en popüler rotalar için yaklaşık fiyatlar şu şekilde:

Tebriz – Tahran: 7 USD
Tahran – İsfahan: 10 USD
Tahran – Şiraz: 20 USD
Tahran – Bandar Abbas: 22 USD
Normal otobüsler rahat değil! Üstelik İran’ın kavurucu yaz sıcaklarında klimasız bir otobüsle seyahat etmekte işkenceden öte değil. Tabi sırt çantalı bir gezginsiniz ve az para ile geziyorsunuz o halde normal otobüsleri kullanabilirsiniz. Normal otobüslerle seyahat, VIP otobüsle seyahat etmeye göre biraz konforsuz olsa da yaklaşık 4-5 US daha ucuza mal olabilir.

İran’da iç hat uçuşları daha pahalı: Tahran’dan Şiraz’a bir uçuş için yaklaşık olarak 60-80 USD, Tahran’dan İsfahan’a ise 50-60 USD ödemelisiniz. Uçak bileti fiyatları tatil ve yüksek sezonlarda daha da yüksek oluyor.

Trenler de seyahat etmek için çok uygun bir ulaşım tipi. Ülkenin hemen her yerinden bir trene binebilir ve neredeyse bir VIP otobüs kadar rahat yolculuk yapabilirsiniz. Tren bileti fiyatları ise VIP otobüs bilet fiyatları ile hemen hemen aynı.
İran’da Şehir İçi Gezmenin Maliyeti
Şehir içi gezmek nispeten ucuzdur. Tahran’da bulunduğunuz süreye göre, bir gün veya daha fazla bir süre için metroları veya toplu taşıma otobüslerini kullanabilirsiniz. Metro biletlerini büfe veya otobüs istasyonlarından satın alabilirsiniz.
Eğer İran’ın korkunç trafiğinden kaçmak istiyorsanız, tavsiyem metro veya BRT adı verilen otobüsleri kullanmanız yönünde olacaktır. Metro ve otobüsler trafiğe girmeden kendine özel bir yol üzerinde gidip geliyorlar. Böylece diğer araçlardan daha hızlı gidiyorlar. Otobüsler 7/24 çalışıyor. Metre ise sabah 5:30 – 22:30 saatleri arasında çalışıyor. Tahran’ın metrosu oldukça lüks ve rahat. Tek sorun hiç alışık olmadığınız kalabalık olabilir. Ancak İstanbul’da yaşayanlar bu kalabalık karşısında bir kahkaha atabilir. Çünkü biz İstanbul’da yaşayanlar alışkınızdır bu durumlara(!) 🙂 İran’da metro ve otobüsleri kullanmak çok ucuz: her rota yaklaşık 0.2 USD.
Gelelim taksi ile gezmenin maliyetine. İran’da iki tip taksi var: özel ve paylaşımlı. Özen olanlara Farsça “Darbast” denir – bu kelimeyi ezberleyin! Paylaşımlı taksiler ise birkaç kişi ile birlikte yolculuk yapıp ödemeyi ortak yaptığınız bir yolculuk türü.

Paylaşımlı taksiler biraz daha karmaşık: Bazıları belirli bir rotada sürüyorlar, bazıları da sadece direkt hedefe giden herhangi bir yolcu aramak için dolaşıyorlar. Eğer paylaşımlı istemiyorsanız şoföre “Darbast” demeniz yeterli. Paylaşımlı taksilerin ücreti, gideceğiniz mesafeye bağlı olarak 0.5 ila 1 USD arasında değişmekte. Bu rakamdan daha fazla ödemenize gerek yok. Taksi şoförünün sizi aldıktan sonra yavaşlamadan ve yolda başka bir yolcu aramadan hızlıca gittiğini görürseniz uyarın ve “Ne Darbast” deyin. Yoksa yolculuk boyunca yalnız seyahat eder tüm ücreti siz ödersiniz.

Ancak, özel bir Darbast yolculuk yapmak istiyorsanız taksi şoförüne söylemeniz yeter. Fakat, İran’da taksilerde bizdeki gibi taksimetre yok! Bu da şoförün; hele ki bir de turistsiniz sizi kazıklamasına neden oluyor. Buna müsaade etmeyin! Pazarlığınızı henüz taksiye binmeden önce mutlaka yapın! Ücreti de taksiden inmek üzereyken verin!
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Uber’e benzer birkaç uygulama İranlıların kullanımına sunuldu. Adı: Snapp! Eğer bir İran SIM kartınız ve İnternet paketiniz varsa İran gezinizde Snapp kullanabilir ve uygulama üzerinden taksi çağırabilirsiniz. Yalnızca Snapp değil! İran’da gezerken telefonunuza mutlaka yüklemenizi önerdiğim 5+BONUS mobil uygulama var. Bunlar üzerine de bir yazı yazdım. Bu yazımı da mutlaka okuyun.
İran’ın pek kalabalık olmayan küçük şehirlerinde ise şehir içi gezintisi ve dolaşmak ucuzdur. Örneğin bir Yezd, Kaşan ve Kazvin gibi şehirler Tahran’a göre ucuzdur. Fakat metro sisteminin yalnızca Tahran, Meşhed ve Şiraz’da çalışıyor olduğunu unutmayın. Diğer şehirlerde, sadece otobüs ya da taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
İran’da Yeme-İçme Maliyeti – İran Yemekleri
Doyurucu bir İran yemeğine kabaca 4 USD ödersiniz. Lüks bir restoranda yemek yemek ise çok daha pahalıya mal olabilir: Kişi başı 30-40 USD kadar. Herhangi bir restoranda bulabileceğiniz tipik bir İran yemeği, farklı kebap türleri ve sebze yemeklerini içeriyor. Ancak diğer geleneksel İran yemeklerini sunan restoranlarda şehir merkezlerine mevcut.
İran, vejetaryenler için biraz kısıtlı bir restoran ağına sahip. Ancak, her zaman bir restoranda, sebze ve pirinç içerikli yemek bulabilirsiniz. İran’ın kuzeyi Gilan bölgesinde örneğin Reşt’e giderseniz burada bol vejetaryen içerikli restoran bulabilirsiniz.

İran’da McDonalds veya Burger King’in yokluğuna şaşıracak olsanız da, yerel fast food zincirleri bu açığı fazlasıyla kapatıyor. Ortalama bir fast-food restoranında bir burger veya pizza 5 USD fiyatla yiyebilirsiniz.

İran’da içki içmek, satın almak ve dolaşımını sağlamak kesinlikle yasak. İranlılar çay, kahve içmekten ve nargile sefası yapmaktan çok keyif alırlar. İran’ın tüm şehirlerinde herhangi bir köşede bir kafeterya bulabilir, kaliteli kahvelerinden içebilirsiniz. Ortalama bir kafede 2 USD bir fincan kahve içebilirsiniz. Çay ise buranın vazgeçilmez içeceği. Bizdeki gibi yani. Her köşebaşında, restoranlarda ve lüks otellerde dahi çay eksik edilmez. Taze demlenmiş bir fincan çayı 1 dolardan daha az bir fiyata bulabilirsiniz.
Turistik Yerlere Giriş Ücreti
Turistik yerlere, müzelere giriş ücretleri nispeten ucuzdur ve en fazla 4-5 USD mal olur.
Ve sizin için bazı son ipuçları…
Riyal veya Tümen?
İran parasıyla uğraşmak biraz zor olabilir: İran’ın iki parası var. Resmi para birimi Rial (IRR). Ancak, herkes günlük alışverişlerinde Tümen adlı bir başka para birimi kullanıyor. Peki, nasıl işliyor bu süreç? 1 Tümen 10 Riyal’dir. Örneğin restorandasınız ve bir şeyler yemek için menüye bakıyorsunuz. Fiyatların bol sıfırlı olduğunu görüyorsunuz. Tümen değerini öğrenmek için değeri 10’a bölün (veya basitçe sıfırlardan birini yok edin!). Yeterince basit, değil mi? Kafanız karışırsa yorum kısmından sorularınızı bana yazarsınız. Ancak endişelenmeyin! İran’a fiyatların çoğu Tümen olarak yazılıyor.

Dolar veya Euro’yu Tümen’e Dönüştürmek
Ülkeye varır varmaz paranızı İran para birimi ile değiştirebilirsiniz. Uçakla geliyorsanız, İran’daki tüm havaalanlarında en az bir döviz bürosu bulunmaktadır. Ancak unutmayın dünyanın her yerinde havaalanlarında çok düşük kurlar altında para değiştiriliyor. Bu yüzden 10-20 USD kadar havaalanında bozdurun en azından sizi şehre kadar atsın. Kalan paranızı şehir merkezlerindeki döviz bürolarından bozdurun.
İran’ın tüm şehirlerinde ve bazı otellerde birçok döviz bürosu var. Diğer birçok ülkeden farklı olarak, İran’da herhangi bir komisyon ödemek zorunda değilsiniz! Ayrıca güncel kurlar farklı döviz bürolarında farklılık gösterebilir. Fakat bu fark genellikle çok küçüktür.
Haydi Bu da Son Bir İpucu Olsun…
İran’da bazı lüks restoranlar, faturanıza %8-10 oranında bir hizmet ücreti ekleyebilir. Bir otelde kalıyorsanız, her zaman size yardımcı olan bir bellboy veya diğer otel personeli için küçük bir bahşiş ödeyebilirsiniz.
Umarım İran geziniz bu bilgilerle keyifli geçer ve olabildiğince az para ile çok yer gezip görebilir, çok güzel deneyimler yaşar ve unutulmaz anlar biriktirirsiniz. İran’da gezmenin maliyeti hakkında herhangi bir sorunuz varsa, aşağıda bulunan yorum kutusundan bana her zaman yazabilirsiniz. Ayrıca belki biliyorsunuzdur: diğer bir web sitem olan Hadigez’de de İran üzerine bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum. Hadigez’de İran üzerine yayınladığım tüm içeriklere aşağıdaki link üzerinden ulaşabilir ve okuyabilirsiniz. Oradan da sorularınızı bana iletebilirsiniz.
Şimdiden keyifli geziler dilerim. Kalın sağlıcakla.
İran seyahat deneyimlerimi Instagram’da ve Facebook’ta fotoğraflarda, YouTube kanalımda videolarda ve burada yazılarımda sizlere ilham verecek ipuçları ve bilgi veren gerçeklerle paylaşıyorum. Sosyal medyada beni takip edin ve hiçbir paylaşımımı, İran seyahat ipuçları ve İran gezi yazılarımı kaçırmayın.
- Facebook Sayfa: https://www.facebook.com/irangezirehberi
- Facebook Grup: https://www.facebook.com/groups/irangezirehberi
- Instagram: https://www.instagram.com/irangezirehbericom
- Instagram: https://www.instagram.com/hadigezcom
- Facebook: https://www.facebook.com/hadigezcom
- YouTube: https://www.youtube.com/budefanereye
İran hakkında yeni yazılarım yayınlandığında bir e-posta uyarısı almak için abone olun.
Eğer bu yazıyı beğendiyseniz neden arkadaşlarınızla paylaşmıyorsunuz? Bu benim için çok şey ifade ediyor! Bu yazıyı, İran’a bir seyahat planı olan arkadaşlarınızla paylaşın.
Fatih Bey merhaba,
Malum-ı âliniz dolar son zamanlarda fevkalade bir yükselişte. Acaba halin böyle devam edeceğini düşünürsek (hafazanallah) yazın 1 aylık İran gezisinde sadece gezip ucuz yerlerde yiyip içsek ve hatta konserve götürsek bu bir aylık gezi ne kadara mâl olur yaklaşık olarak?
Merhaba Mehmet Eren bey,
İran’da Tümen, Dolar karşısında aşırı dalgalı. 2021 yaz sezonuna da henüz daha varken, 1 aylık gezinin ne kadara mal olabileceğiniz kestirebilmek güçtür. Siz, İran’a planladığınız seyahate yakın tekrar yazarsanız yardımcı olabilirim.
Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba Fatih bey,
İran gezisi düşüncesi içine girince sizin yazınıza rast geldim teşekkür ederim güzel olmuş. Anladığım kadarıyla siteniz aktif. Ben ailem ile gitsem 3 çocuk (ilkokul yaşındalar) eşim ve ben 1 haftalık bir gezi (rotayı belirlemedim henüz) mütevazı bir gezi kaça mal olur? Çocuklarla gezmek zor olur mu?
Teşekkür ederim.
Merhaba Fatih bey,
İran’ı çocuklarla birlikte güvenli bir şekilde keyifle gezebilirsiniz. Tahran’a varış ve sonrasında Kaşan, İsfahan, Şiraz ve Yezd’i görüp buradan tekrar Tahran’a dönebilir ve ardından Türkiye’ye bir uçuş planlayabilirsiniz. 5 kişilik bir ailenin 1 haftalık gezi maliyeti ortalama 3-3,500 TL civarında olacaktır. 3 yıldızlı normal bir otel konaklaması, yeme-içme, şehirlerarası otobüs ulaşımı ve birkaç parça alışveriş için yeterli olacaktır. Ancak gidiş-dönüş uçak biletini ayrıca planlamalısınız. İran’a planladığınız seyahatin tarihlerini belirlediyseniz uçak biletinizi daha uygun fiyatlara alabilirsiniz.
İran’ı gezmeyi hiç düşünmemiştim taki youtuber ın birinin videolarını izleyince birde bu siteyi biraz okuyunca plan yapmaya başladım hadi hayırlısı inşallah. Ulaşım bize göre uygun, yemekler uygun Türkçeyi de anlayan insanlar var. Daha ne olsun? 350 dolara 10 gün yeter gibi geldi. Van’dan tren ile başlarım ve otelde kalmam tabii ki.
Merhaba Kamil bey,
Güzel bir şeye vesile olduk mu diyelim? 🙂 İran hakkında merak ettikleriniz olursa her zaman buradan sorularınızı yazabilirsiniz.
İran’ı 5 gün içinde gezdim. Gittiğim şehirler Tebriz, İsfahan, Bender Abbas ve Ahvaz + Nahçıvan: 60$
Serkan,
Çok iyi bir bütçeyle gezmişsin. Tebrikler! Nasıl geçti İran gezin? Deneyimlerini bizimle paylaş lütfen!
Merhaba Fatih bey,
Yardımlarınız için öncelikle sağ olun… İran’da uygun yer ayarlamak için hostelword, booking veya benzeri uygulamalar kullanılabilir mi ya da sizin bildiğiniz, önerdiğiniz uygulamalar var mı? Ayrıca bahsettiğiniz ekoturist evler nasıl bulunuyor?
Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Sinan bey,
Booking de listelenen birkaç otel var onlar da çok pahalı. Hostelword sitesine göz atın seçenekler çıkıyor. Ne yazık ki İran otelleri çevrimiçi rezervasyona kapalı. Bu nedenle bulduğunuz otelin varsa web sitesine girip +98 ile başlayan numara üzerinden kendileri ile WhatsApp veya Telegram üzerinden iletişime geçerek rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.
Hocam merhaba,
Tahran, İsfahan ve Şiraz düşünüyorum. 12 günüm var. Tahminen hostel, şehir içi ulaşım ve yemek için 500 dolar yeterli olur mu?
Kolay gelsin. Teşekkür ederim.
Merhaba,
500 Dolar fazlasıyla yeter. Hatta 12 günün sonunda cebinizde fazlasıyla Dolar kalacaktır.
İngilizce bilmiyorum. İran’ın kuzeyine gideceğim sıkıntı olur mu bu? Orada işlerimi nasıl halledebilirim, ulaşım falan ve Türkçe ile nasıl yapabilirim?
Merhaba Tuncay Bey,
İran’ın Şumal (Kuzey) bölgesi sıkıntılı bir yer değil. Ayrıca Astara olmak üzere Hazar kıyılarında yer alan şehirlerde yaşayan insanlar Türkçe konuşuyor. İletişim ve ulaşım noktasında sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Fatih kardeşim merhaba,
İran’a gelirken yanımda 5 metre boyunda 25 kilo ağırlığında deniz kayağımı da getirmek istiyorum. En kolay hangi yoldan bunu yapabilirim (tren-otobüs-minibüs) vs. gümrüğe takılmamak için İran elçiliğinden izin almam gerekir mi?
Selamlar
Merhaba Doğan Bey,
Bu boyutta bir şey sınır kapısında size sorun yaratacaktır. Dilerseniz İstanbul’dan giden otobüs firmalarına ulaşabilir ve durumu bir sorabilirsiniz. Sanıyorum kabul etseler de ekstra bir para alacaklardır. Diğer türlü sorun olacaktır. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız İran konsolosluğuna gidebilir veya arayabilir daha detaylı ve sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Merhaba hocam,
Tahran ve İsfahan düşünüyorum ancak uçak bileti çok pahalı. Van’dan Tebriz’e her gün tren ya da otobüs seferi var mı acaba? Ve yaklaşık 14 gün kalacağım. Uçak bileti hariç hostel fiyatı dahil yeme içme, ulaşım 700 dolar yeterli olur mu?
Merhaba,
Van’dan Tebriz’e otobüs seferleri her gün var. Tren seferleri ise yalnızca Salı günleri gidiyor. 700 Dolar fazlasıyla yeterli olacaktır.
İran’da tatilde tanıştığım bir aile var beni davet ediyorlar. Bayram tatilimi orada geçirmek istiyorum ve trenle yolculuk yapmak istiyorum. İzmir’den İran’a trenle yolculuk yapabilir miyim yada nereden trenle ulaşabilirim? Trenle ne kadar bir bütçeye ihtiyacım olabilir? Gidiş geliş ve orada da biraz alış veriş için bütçem ne kadar olmalı?
Merhaba Sevtap hanım,
İzmir’den direkt olarak İran’a gidemezsiniz. Tren ile yalnızca Van’dan Tebriz’e gidebilirsiniz. Dolayısıyla ilk olarak İzmir’den Van’a karayolu veya havayolu ile ulaşım sağlayacaksınız ve daha sonra Van’dan Tebriz’e hareket eden trene bineceksiniz. Van-Tebriz tren ücreti 80 TL civarında. Ne tür bir alışveriş yapacağınızı tam olarak kestiremiyorum dolasıyla net bir bütçe veremem. Ancak, 1 haftalık bir İran gezisi, gidiş-geliş yol ücreti ve alışveriş için 1.500 TL civarı yetecektir. Konaklama bu fiyata dahil değil…
Kendi arabası ile gidenler yorum yapabilir mi her şeyi ile?
Totalde ortalama bir sırt çantalı gezgin olarak ne kadar bütçe ayırmak gereklidir İran’a? Van’dan Tebriz’e trenle geçerek buradan Tahran’a geçmeyi planlıyorum ondan sonrası da Allah kerim fakat 3. bir yeri de gezdikten sonra yurda dönmeyi düşünüyorum gezim totalde 6-7 gün sürer.
Merhaba Sezai,
Ben de bir sırt çantalı gezginim. Bizler az para ile çok yer görme peşindeyiz. İran’a yaptığım kendi seyahatlerimden de yola çıkarak tahminen 250 Dolar ile 6-7 gün rahat rahat gezer, yer, içersin. Konaklamanı Couchsurfing ile yaparsan cebinde parayla yurda bile dönüş yapabilirsin. Hatta daha az bir parayla da gezebilmen mümkün. Ancak, cebinde paranın biraz fazla olması en azından seni yol boyunca rahat ettirecektir.
4 kişi ve kendi özel aracımla bu yaz İran’ı gezmeyi planlıyorum. Tebriz-Erdebil-Reşt-Tahran-İsfahan-Şiraz ve dönüş şeklinde bir rota belirledim. Kalacak yer olarak da guesthouse ya da hostel düşünüyorum. Lakin bu tarz yerleri yaz mevsiminde İran’da bulabilir miyim? Yaklaşık olarak 10 günlük bir gezi planı düşünüyorum. Bütçe normal bir gezi olarak düşünülürse ne kadar olabilir?
Cevaplarsanız teşekkür ederim. Deneyimleriniz de çok güzeldi.
Merhaba Mustafa bey,
Harika bir rota planlamışsınız. Şiraz’a kadar inmişken Yezd’e de uğramanızı öneririm. Yezd hakkında yazdığım içerikleri site içerisinde bulabilirsiniz. İran şu an için bazı yaptırımlardan dolayı Dolar ve Euro karşısında biraz düşük bir seviyede seyrediyor. Kur dalgalı. Ülkeye Dolar veya Euro ile giriş yapabilirsiniz. Benzin zaten ucuz. Yeme-içme de Türkiye’ye nazaran ucuzdur. Konaklama işini iyi düşünmüşsünüz. Guesthouse veya Hosteller gecelik kişi başı 10 Dolar civarında seyrediyor. 10 günlük bir gezi için kişi başı 350-500 Dolar arası para götürmeniz en azından kafanızın rahat etmesi ve her şeyden biraz biraz deneyimlemek için yeterli bir miktar olacaktır. Eminim paranız artacaktır da.
Başka sorularınız olursa yine buradan bana yazarak iletebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak için ben her zaman buradayım.
Fatih Bey, hostel tarzı yerleri gezmek için gittiğim şehirlerde aynı gün yer bulabilir miyim? Çok kalabalık olur mu yazın İran? İran’da yaşayan bir akrabam vasıtasıyla önceden rezervasyon yapılabilir mi? Selamlar.
Merhaba Mustafa bey,
Açıkçası yaz ayları İran yerli ve yabancı turist ile pek bir kalabalıklaşıyor. Ancak yine de yer bulunabiliyor. İran’da yaşayan bir akrabanız varsa kendini hostel/otelleri arayarak rezervasyon yapabilir. Siz de böylece konaklama işini riske atmamış olursunuz.
İran’a Tahran’dan başlayıp Tahran’dan yurda dönüş için uçak bileti aldık. Sizce geziye Tahran’dan mı başlamalıyız ya da Şiraz’dan mı? Tahran için 3 gün yeter mi? Şiraz 2 gün, isfahan 2 gün ve Meşhed 1 gün planladık. Ne dersiniz?
Merhaba,
Harika derim! Tahran’a zaten en az 3 gün ayırmak gerekir. Malum kalabalık bir şehir, trafiği hallaç pamuğu ve gezilecek yerleri de birbirine uzak. Tahran için 3 gün yeterli olacaktır. İner inmez direkt Arjantin Terminali’ne gidebilir ve buradan isfahan’a geçebilirsiniz. İsfahan’dan başlayıp, Tahran’ı sona bırakabilirsiniz. Nasıl olsa yurda dönüş yine Tahran’dan. Ancak yol yorgunluğunu da hesaba katarak direkt Tahran’da otelinize geçebilir ve kalan günlerde Tahran’da gezerek daha sonra İsfahan’a geçebilirsiniz. Tahran-İsfahan yolculuğunu gece yaparsanız otel masrafından da tasarruf etmiş olursunuz. Daha sonra sırasıyla Şiraz ve Meşhed yaparsınız. Tabii Şiraz ve Meşhed arası 15 saate yakın bir yolculuk sürüyor. Dilerseniz iç hat uçuş tarifelerine bakabilir ve Şiraz-Meşhed arasını uçakla gidebilirsiniz.